"El Món de Reus és el Món". Blog finalista del premi "El Periodista de l'any 2011" del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona



7.2.11

Visca la gent del Despertaferro!


La foto de la inauguració al reusdigital.cat
Els de Reus quan ens hi posem, ens hi posem de debò. I aquesta evidència es pot aplicar a qualsevol realitat ciutadana. Dissabte passat em vam tenir una altra prova. Els amics del Casal Despertaferro, entitat de la que també en sóc associat, em van fer l’honor de presentar l’acte d’inauguració de la seva nova seu situada al carrer Martí Napolità. I noi, quina seu! Els “Despertaferros” han aixecat un edifici de nova planta per acollir tota l’activitat que generen el bé de Déu de col·lectius, entitats i associacions que s’hi apleguen. La històrica seu del carrer Sant Elias, convertida talment en un autèntic hotel d’entitats, s’havia quedat petita i calia fer aquest pas valent, decidit per donar resposta a les necessitats de tots els que han convertit el casal en un formiguer de gent inquieta, compromesa socialment i associativa, i amb una clara vocació de fer ciutat.

Hi ha un denominador comú entre tota aquesta gent activa i dinàmica que dissabte feien festa grossa com és la seva insultant joventut. I aquesta evidencia trenca, d’arrel, amb un dels clixés que darrerament s’està imposant arreu: que els joves són apàtics, que estan desmotivats i que no tenen cap mena d’inquietud ni compromís social. La joventut del Despertaferro, atenent el seu grau de dedicació associativa, és modèlica. I a la gent del món de Reus, que sempre ens omplim la boca cantant les excel·lències de la nostra societat civil, aquesta constatació ens ha d’enorgullir moltíssim.

Voldria personalitzar el meu reconeixement per la feina feta en la figura del Xavi Milian. L’he de presentar com a membre de l’Associació d’Acció Cultural Despertaferro ja que l’entitat de president ni en té ni en vol. El Xavi fa de portaveu de la seva gent i dissabte va ser l’encarregat de tancar el torn de parlaments on hi van intervenir tots i cadascun dels representats de les diverses entitats que s’apleguen sota el paraigua del Casal. Milian va fer una llarguíssima llista d’agraïments, amb especial atenció i dedicació als companys de viatge d’aquesta iniciativa que per molts semblava utòpica en els inicis però que vint anys després, i veient com s’enlaira la nova seu, ja és una grandíssima realitat. I és que els “Despertaferros” quan s’hi posen, s’hi posen de debò. Deu ser que són de Reus.