"El Món de Reus és el Món". Blog finalista del premi "El Periodista de l'any 2011" del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona



15.2.11

A carrossa no em guanya ningú


Fa dies destacava en aquest blog l’aparició d’un nou projecte editorial certament atractiu per aquells que ens agrada el món de Reus d’ahir, d’avui i de sempre. Em refereixo a “L’Abans”, aquest col·leccionable que surt els divendres i que ens permetrà, si anem adquirint tots els fascicles, fer un viatge al passat gràcies a les vuit-centes imatges que són protagonistes del volum. No hi ha dubte que es tracta d’una obra prou interessant i que, gairebé per obligació, hem de tenir-la aquells que ens omplim la boca proclamant la nostra vinculació ciutadana.


Però les noves tecnologies ho han revolucionat tot i sense donar a entendre que una cosa substitueix a l’altra –el plaer de tenir un bon llibre entre les mans continua sent exclusiu- si que m’agradaria destacar el valor d’un grup del facebook que, d’una manera continuada, permet recuperar mil i una imatges que formen part de l’imaginari d’aquesta ciutat. Sota el títol genèric de A carrossa no em guanya ningú” un estol notable de reusencs, amb alguna interessant i enriquidora aportació forana, fa temps que ens regalen fotografies, dibuixos i d’altres curiositats impagables del Reus d’abans. L’activitat es frenètica, diària i periòdica, i constitueix una delícia treure el cap de tant en tant per veure quina novetat han penjat els Damunt, Vilella, Tàpias, Mèlich, Argilaga, Zaragoza, Ruiz, Mas, Cardona o Grinyó per citar només alguns dels il·lustres que s’encarreguen de dinamitzar aquest finestral que va crear i fundar l’enigmàtic “Té La Mà Maria”, privilegiat observador de la vida local. De tot plegat se'n gaudeixen, hores d'ara, el miler d'amics que té el grup, una xifra molt considerable.

Des d’aquí celebrar la vitalitat d’aquest grup que ens ajuda a conèixer i reconèixer –en funció de l’edat de cadascú- imatges del Reus d’abans. Perquè recordar és tornar a viure. I això, millor que  ningú, ho saben i ho practiquen aquests carrosses encantadors. Suggereixo que hi doneu una ullada. És un exercici altament recomanable.