"El Món de Reus és el Món". Blog finalista del premi "El Periodista de l'any 2011" del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona



3.2.11

L’èxtasi vallenc de Francesc Domènech



Aquests dies TOTHOM -com diria l’entranyable radiofonista esportiu Agustí Escolà- parla del mateix, de les Decennals de Valls. Són continus els impactes que ens arriben pels mitjans de comunicació sobre la festassa d’aquests dies a la capital del Alt Camp. Sense anar més lluny és impagable el recull fotogràfic que del ball de gala publicava ahir a les pàgines centrals el Diari de Tarragona amb l’alcalde, Albet Batet, obrint el ball amb “l’alcadessa mare”, és a dir amb la seva mare que, per cert, fa un goig que encanta com, de fet, fan totes les mares. Aquests dies a un li vindrien ganes de ser de Valls per entendre realment el que signifiquen aquestes festes i gaudir-les plenament.

En tot cas el que és evident és que a la pàtria dels castells i la calçotada cada deu anys fan la bola grossa amb una festa on, sembla, tiren la casa per la  finestra. Els de Valls em diran que això ha passat sempre, que cada deu anys la gent es gasta el que no té per comprar-se els millors vestits i lluir les millors gales. Són dinàmiques que es van succeït cada decenni. Ara bé, hi ha una cosa que realment ha canviat completament en relació a les anteriors decennals com és l’ús de les noves tecnologies que han revolucionat la difusió de la festa. Només cal donar un cop d’ull al twitter o al facebook per adonar-se’n i veure que són molts els “amics” que han afegit a la seva fotografia de perfil el logo de les festes convertint-se en cronistes de la celebració.

És el cas per exemple del Francesc Domènech, el director de Canal  Reus Televisió. El Quico, com se’l coneix gairebé a  tot arreu a excepció dels “cairons” o rètols que apareixen en pantalla donant informació a l'espectador sobre qui és la persona que està parlant de la tele, exerceix aquests dies de  vallenc però alhora de cronista local, explicant de manera  “apassionada una festa apassionant” amb els seus missatges al twitter i al facebook. I el que és impagable és la seva foto de perfil on se’l veu entregat i extasiat contemplant la celebració. Si el logo de les Decennals fos a la part superior de la fotografia el Francesc Domènech semblaria coronat com una mare de Déu...de la Candela, és clar. I perdonin per la irreverència, són coses de la festa.