"El Món de Reus és el Món". Blog finalista del premi "El Periodista de l'any 2011" del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona



10.2.11

Coses bones, coses nostres que tenim: la Reus Jove


Si a la nostra ciutat féssim una versió de l’anunci d’Estrella Damm amb, per exemple, el Gerard Martí fent de Quim Gutiérrez i la banda del Pere Mata (existeixen encara?) fent d’Amics de les Arts, de ben segur que no en tindríem prou amb el minut llarg d’enregistrament per poder explicar les coses bones, les coses nostres que tenim al Món de Reus. Coses com les que han convertit la ciutat en un referent musical de primer ordre. Sense anar més lluny diumenge a mitja tarda actua, a la bombonera del Bravium del gran Jaume Amenós, la Reus Jove, una de les millors cobles del nostre país que a més, per festa major i sempre que s’escaigui, s’encarrega de l’acompanyament musical de l’Àliga. Sé del que parlo quan canto les excel·lències d’aquesta formació. Familiarment i professional tinc una forta vinculació amb el món de la sardana i conec el panorama i també les opinions dels experts. I a la Reus Jove se la considera una de les formacions de referència per la seva qualitat musical en conjunt i per la vàlua interpretativa de tots i cadascun dels seus integrants en particular.

Per desgràcia vivim en un país on hi ha coses bones, coses nostres que sovint queden inexplicablement en un segon terme. I una d’aquestes coses és, precisament, la Sardana. Podent presumir de manera desacomplexada de posseir una dansa nacional que és riquíssima musicalment, d’una categoria extraordinària, amb uns valors indubtables, n’hi ha que es dediquen a penjar-li de manera gratuïta i constant l’etiqueta d’avorrida, antiquada, que només interessa a quatre jaiets. Per desgràcia aquesta  fal·làcia ha fet fortuna entre alguns mitjans de comunicació que han limitat a l’anècdota vulgaríssima qualsevol referència informativa sobre aquesta realitat.

Per això diumenge a dos quarts de set de la tarda teniu l’oportunitat de descobrir, si encara no heu fet, l’encís de la sardana i, a la vegada, les possibilitats extraordinàries que ofereix una Cobla a l’hora d’interpretar qualsevol estil musical. La Reus Jove ens ho demostrarà amb aquest concert on combinarà sardanes clàssiques de la ciutat, amb peces tradicionals de la Festa Major i arrodonit tot plegat amb una polca i un bolero mexicà. Serà una bona manera de corroborar que a Reus tenim coses bones, coses nostres com la Reus Jove. I que així sigui per molts anys.