"El Món de Reus és el Món". Blog finalista del premi "El Periodista de l'any 2011" del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona



29.4.11

És paraula de Cortadellas, donem gràcies al Benach

Escoda, Cortadelles i Colom al delcamp.cat
Ahir l’Àngel que piula tenia una cita al cicle reusfutur2015 a la “Cabra de Comerç”. Sí, ho han llegit bé, no és pas una errada en la transcripció. Pels republicans la xerrada era a la “Cabra” com va piular l’assessor de campanya Òscar Subirats advertint de la convocatòria als seus adlàters. Al veure-ho al twitter, i després del lògic astorament inicial, em vaig formular una pregunta obligada: si un servidor on en realitat treballa és a la “Cabra de Comerç”, això què vol dir? què sóc un cabr…? Bé, deixem-ho aquí que si continuo encara prendre mal. Aquest Subirats....

Com deia, Cortadelles va ser el ponent del cicle que la CaMbra organitza conjuntament amb Punt6, Reusdigital i Canal Reus per escoltar als candidats de les municipals. I s’ha de reconèixer que Cortadelles va pujar un esglaó –o dos o tres- el nivell dels ponents que l’havien precedit. Fins ara havien desfilat pel cicle joves promeses, velles glòries i també algun imprudent inclassificable de la política local. Però ahir es va iniciar la competició de debò. Ahir va passar el primer dels cinc magnífics que s’hauran de repartir el pastís electoral  del 22m.

En la primera part del seu discurs Cortadelles -aplicat i ordenat- va aprofitar els apunts de la conferència que va fer el dia de la presentació de la candidatura a Cal Massó. A l’aperitiu va descobrir la ideologia que impregna el seu model de ciutat, va aprofundir en qüestions doctrinals. Per tant, poques novetats. Aquesta part de la lliçó ja la sabíem. Després va venir el pollastre, la bèstia grossa. I per servir-lo res millor que el locutor/cuiner del Bon Matí de Punt 6 Ràdio, el Jordi Escoda. No confondre, si us plau, amb l’altre Jordi Escoda del Món de Reus, l’exregidor, l’exparlamentari, l’expresident del Centre i expresident de l’Òmnium (Déu n’hi dó quin munt “d’ex”) que també era a sala però entre el públic. A aquest altre Escoda el vaig enxampar en més d’una ocasió endormiscat, donant copets de cap al costat del director de Reusdigital.cat, el Marià Arbonès, que devia témer que no es quedés adormit del tot amb el caparró sobre la seva espatlla. S’ho imaginen? Hauria estat l’altra gran imatge de la conferència.  

Doncs això, en el torn de preguntes servit per l’Escoda periodista/cuiner vam veure a “l’altre” Cortadelles, amb el discurs més enèrgic i concloent. Vaja, que no estava per punyetes. Tot plegat per dues qüestions que, com a mínim, el devien incomodar. En primer lloc el tema  del famós projecte de les torres trigèmines que s’han de construir a l’àmbit del Pich Aguilera per reordenar la zona de l’antic hospital. N’hi ha que ja les anomenen les “Torres Bergadà” en honor al regidor d’urbanisme que ha tutelat la proposta i que ahir, per cert, seia satisfet a la primera fila de la sala d’actes al costat de l’Ernest Benach. A Bergadà se’l veu últimament un pam bé, com  aquell que sap que d’aquí dos dies es traurà un POUM de sobre dels que pesen. Cortadelles, però, es va encendre “M’està preguntant per les tres torres que s’han de fer a l’antic hospital, que no sabem si acabaran sent exactament així? o m’està preguntant per una actuació vital per culminar el projecte de reordenació del barri del Carme que ha de servir per revitalitzar una zona que a nivell comercial i residencial necessita d’una actuació contundent per recuperar la seva vitalitat?” va ser la resposta concloent del candidat republicà.

Però com que l’olla potser no feia prou “xup xup”, Escoda va atiar al foc posant una miqueta més de sal i pebre, i li va traslladar una pregunta que s’havia fet arribar als mitjans organitzadors. La qüestió incidia en el concurs públic per ocupar una plaça saborosa a l’administració local que s’ha realitzat aquests dies i on hi ha participat tot just la número 2 d’ERC i persona de màxima confiança d’Empar Pont, l’Ester Alberich. No descobreixo res ja que el facebook en va ple i no pas de felicitacions per la protagonista. En aquest punt l’Àngel es va excitar demostrant que, quan vol, també sap fer com els bons polítics, sortint per la tangent amb eficàcia i decisió. De fet ja ho diuen que no hi ha preguntes indiscretes, sinó respostes indiscretes. I potser per això a Cortadelles no li venia gens de gust respondre obertament aquesta qüestió. Com tampoc va voler fer cap pronòstic quan Escoda li va preguntar per la política de pactes “A mi no em sembla seriós fer porres sobre els resultats de les eleccions del 22m” va dir el candidat republicà oblidant -o no- que 24 hores abans l’Empar Pont havia fet la seva porra davant de les càmeres de Canal Reus Televisió. A la sala és va sentir un murmuri molt significatiu.

I per acabar l’àpat, Escoda, a les postres, va donar pas a les preguntes de les entitats. I l’actuació del vicepresident del Gremi de la Construcció, Isidre Domènech, vella glòria del Rugby local, va ser memorable. L’Isidre és un personatge entranyable que a la seva edat ja no se’n calla cap ni una. De fet tampoc ho ha estat mai políticament correcte i les deix anar de l’alçada d’un campanar. I per això va dir davant del respectable, i per iniciar la seva intervenció, el següent “comprovo al veure’l com a cap de llista d’Esquerra Republicana que un partit històricament anticlerical com el seu, ha evolucionat molt d’ençà la seva fundació. 80 anys després el que fa el seu partit és apostar per un candidat d’església com vostè”. Només li hagués faltat afegir allò de “És paraula de Cortadelles” i el públic respondre “Donem les gràcies al Benach”. En tot cas el que van fer els assistents és marxar en pau. Era el que tocava.